Zgodovina
Podjetje Energogroup d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1994 in se je do leta 1996 na trgu investicijskih projektov šele uveljavljalo. Prvi projekti so bili restavracija s hitro prehrano Mc Donald's v ljubljanskem BTC Cityju, skladišča goriva republike Slovenije, bencinski servisi Petrol in drugi.

Leta 1997 je podjetje prvič izvajalo večja investicijska dela na domačem trgu, med katerimi sta bila večja posla izgradnja parkirne hiše v Luki Koper ter nakupovalni center Mercator v Kopru. Več kot 10 mio EUR prometa istega leta je pomenilo 650% rast glede na prejšnje leto in pravo prelomnico v zgodovini podjetja. Naslednje leto so se zvrstili mnogi večji projekti, med njimi tudi izvedba kemijskega terminala v Luki Koper, rekonstrukcije petih rezervoarjev na Serminu, obnove skladišč goriv v Račah, Zalogu, rekonstrukcija poslovno trgovskega centra OBI in BDC Vema v Mariboru.

Po nekaj letih uspešne prisotnosti in hitre rasti na slovenskem gradbenem trgu, je podjetje v letu 2000 začelo s širitvijo na tuje trge. Za potrebe hitrejše rasti in lažjega poslovanja je podjetje v letu 2001 ustanovilo istoimenske odvisne družbe v Srbiji ter Bosni in Hercegovini, leto kasneje pa še v Črni Gori. Največji uspeh je bil dosežen v Bosni in Hercegovini, kjer je Energogroup izvajal izgradnjo Nakupovalnega centra Mercator Sarajevo.  Izjemna rast prihodkov, dobička in ugleda podjetja v Sloveniji in tujini, je v letu 2001 prinesla priznanje gazela osrednje Slovenije.
gazela1.png

Največji projekt v letu 2002 je bil izvajanje Mercator centra Beograd, največjega centra Poslovnega sistema Mercator v tistem času, ki se razteza na  52.000 m2 površine.  Velik projekt je bil tudi renovacija Hotela Maestral v Črni Gori ter izgradnja igralnice Hit v Sarajevu.  Izgradnja trgovskega centra Supernova v Kopru, investitorja Alpine Mayreder Ast Bau, se je zaradi nekorektnosti naročnika izkazala kot slaba poslovna odločitev, saj investitor svojih dolgov še vedno ni poravnal. Zahvaljujoč velikim projektom na tujih trgih se je promet več kot podvojil, na skoraj 40 mio EUR.

Leti 2003 in 2004 sta bili manj uspešni kot pretekla leta, predvsem zaradi bolj pazljive izbire investitorjev in zmanjševanja tveganja neplačila. Večji projekti so bili rekonstrukcija in razširitev rezervoarskega prostora v skladiščih naftnih derivatov Ortnek, Mercator center Tuzla, Mercator Alipašino polje v Sarajevu, multikino Kolosej v Mariboru, hangar Male aviacije ter garažni objekt za odpravo in sprejem letal na letališču Brnik .

V letih 2005 in 2006 so glavnino prometa ustvarile odvisne družbe, večinoma iz gradbenih investicij, medtem ko je matična družba prihodke ustvarjala predvsem s strojnimi investicijami. V tem obdobju se je zaključila gradnja Petrolovega bencinskega servisa v Beogradu in Nakupovalnega centra Mercator v Čačku, začela se je tudi gradnja nakupovalnega centra Mercator Novi sad na 38.000 m2, rekonstrukcija knjižnice Otona Župančiča in drugi manjši projekti.

...
Merkur Novi Sad
Mercator Inđija
Leto 2007 je bilo za podjetje eno najuspešnejših. V tem obdobju se je končala gradnja Nakupovalnega centra Mercator Novi sad, rekonstrukcija igralnice Perla podjetja Hit v Novi Gorici, rekonstrukcija Hotela Kristal in gradnja igralnice Casino Kristal Umag, gradnja nakupovalnega centra Merkur Novi sad. Končani so bili tudi nekateri manjši projekti, kot so Mercator Bar v Črni Gori in Mercator Rodič Inđia v Srbiji. Slednji je bil eden najhitrejših projektov, saj je bilo 2.600 m2 površine, na kateri se čudovita prodajalna z nekaj butiki in kavarno razteza, končanih v pičlih 85 dneh skupaj z vsemi pripravami in izdelavo dokumentacije. Istega leta se je začela tudi gradnja poslovno servisnega centra Hyundai v Beogradu, poslovnega objekta Vojvoda Mišiča, širitve in rekonstrukcije rezervoarjev nafte v različnih krajih.

V letošnjem letu podjetje načrtuje širitev dejavnosti z gradnjo za trg z vila blokom v Rožni dolini v Ljubljani ter naseljem v Dobrovi pri Ljubljani. Poleg teh so v teku še projekti preteklega leta in novi projekti, ki se obetajo z našimi stalnimi strankami.
 
 
Vse pravice pridržane © 2008, Energogroup d.o.o.